Tiistai-iltapäivänä seminaariohjelmassa on maksuttomia vierailuja erilaisiin kohteisiin, joissa hyödynnetään luontoelementtejä tavoitteellisesti. Alta löydät retkien esittelyt. Ilmoittautumisen yhteydessä sinua pyydetään valitsemaan yksi retki, jolle haluat osallistua. Bussit kuljettavat retkille 1-4, retki 5 toteutetaan seminaaripaikan luonnossa kävellen. Varaathan retkelle säänmukaisen vaatetuksen ja halutessasi pientä evästä. Lähtö kaikille retkille klo 13.00 seminaaripaikan linja-autoparkista (ole ajoissa paikalla). Paluu klo 16.00 mennessä.

Retki 1. Lapsi- ja nuorisotyötä maatilalla

Luontohyvinvointikeskus Tyynelä ja Sotkamon seurakunta toteuttavat yhteistyössä Green Care -pienryhmätoimintaa lapsille ja nuorille maatilalla. Tule kuulemaan kuinka yhteistyö on rakennettu ja kokemaan, mitä toiminnassa tehdään! Retkellä tutustutaan käytännössä muun muassa sosiaalipedagogiseen hevos- ja koiratoimintaan ja kuullaan kuinka niitä hyödynnetään esimerkiksi lasten ja nuorten tunnetaitokasvatuksessa ja sosiaalisten taitojen opettelussa. Ajomatka n. ½ h per suunta.

Retki 2. Puurakentaminen kouluympäristössä

Tuupalan puukoulu Kuhmossa on Suomen ensimmäinen massiivipuuelementtitekniikalla rakennettu koulu. Puisia rakenteita ei piilotella: seinien massiivipuupinnat sekä välipohjien puupalkistot on jätetty näkyville. Puu soveltuu erinomaisesti kouluympäristöön, ja sillä on tutkitusti rauhoittava vaikutus oppilaisiin. Tuupalan puukoulu palkittiin vuoden 2017 Pohjois-Suomen parhaana rakennustekona. Retkellä tutustutaan kouluun ja kuullaan koulun käyttökokemuksia. Ylen uutinen ja video Tuupalan koulusta. Ajomatka n. 1 h per suunta.

 

Retki 3. Luontoelementtien hyödyntäminen ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa

Retkellä vieraillaan kajaanilaisessa Yrjö ja Hanna -kotien Onnela-kodissa, joka tarjoaa ikäihmisten asumispalveluja. Green Care on otettu osaksi joenrannalla sijaitsevan hoivakodin toimintatapaa.  Onnela-kodin erikoisuutena on Kianto-aistihuone, jossa pääset ihmeelliselle matkalle luontoon sisätiloissa. Ajomatka n. ½ h per suunta.

Retki 4. Vierailu Husky Areenalla – tutustuminen luontomatkailuyritykseen

Opastettu tunnin mittainen tutustuminen yli kahdeksaankymmeneen ystävälliseen rekikoiraamme. Kuulet mielenkiintoisia tarinoita rekikoirista, niiden hoidosta ja koulutuksesta. Saat rapsutella ja silittää koiria niin paljon kuin jaksat. Lopuksi hauska ahmattikisa! Monet toimeliaat päivät ja kymmenet koirat ovat vuosien varrella kerryttäneet oppaillemme taskut täyteen tarinoita hauskoista ja hurjista sattumista. Miten leikkisästä koiranpennusta kasvaa koiramaailman huippu-urheilija? Ajomatka n. 10 min per suunta, halutessasi voit palata retkeltä kävellen seminaaripaikalle (matka n. 4 km). HUOM! Halutessasi osallistua omakustanteisesti esittelyn jälkeen Valjakkoajelua Huskymersulla -ohjelmaan (2h), varaathan ohjelman etukäteen suoraan Vuokatti Safarikselta!

 

Retki 5. Maistiaiset Luonnosta Virtaa -interventiosta (seminaaripaikalla, ulkona)

Luonnosta Virtaa -interventio on Jyväskylän yliopiston Luontoympäristö työhyvinvoinnin ja  työssä suoriutumisen voimavarana -tutkimushankkeessa psykologien kehittämä interventio. Interventiossa keskeiset osa-alueet ovat muun muassa saavutettavissa oleva lähiluonto sekä harjoitteet, joissa pyritään mahdollistamaan ja tiedostamaan luonnon ja ryhmän hyvinvointivaikutuksia. Lähtö retkelle linja-autoparkista klo 13.00 ja paluu noin klo 15.00. Varaathan sään mukaisen, lämpimän vaatetuksen ja maastoon soveltuvat kengät!