Green Care -päivien 2018 puhujina on alan asiantuntijoita. Kuulemme terveisiä niin ulkomailta kuin kotimaasta. Tutustu alla esiteltyihin puhujiimme!

 

Carsten Ørting Andersen is chairperson of the Danish Green Care Network http://www.greencarenetvaerk.dk/

Consultant, lecturer, riding therapist and writer with specialization in Green Care.

Carsten Ørting Andersen has for many years worked with nature, animals, and agriculture as a pedagogical leader. The experience extends from kindergarten to school, special education and special education offers for people with extensive psychological and psychiatric issues. Carsten follows international developments in the field through participation and presentation at conferences at home and abroad. He communicates via the blog www.groenomsorg.dk. Method development and a sense of how the relationship to nature is established and developed plays a key role in the dissemination. Carsten is a committed intermediary to both relatives, users, professionals, and decision makers.

 

Katja Ronkainen, Lumohukka

Lumohukka Oy on vuonna 2017 perustettu Green Care -alan yritys, jonka tarjontaan kuuluu luontoliikuntaa, luontoon pohjautuvia hyvinvointipalveluita, sekä luontomatkailun ohjelmapalveluita. Lumohukan missio on auttaa asiakkaitaan rakentamaan itselleen vahvaa luontoyhteyttä. Luonnolla on lukemattomia erilaisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia ja ihminen on osa luontoa. Oman luontoyhteyden löytyminen ja vahvistaminen herättää halun säilyttää ja suojella luonto ja sen monimuotoisuus myös tuleville sukupolville.

Lumohukan taustalla toimii Katja Ronkainen, perheenäiti ja luontoalan yrittäjä Vieremältä. Koulutukseltaan Katja on erä- ja luonto-opas, sekä luontoneuvoja. Hänellä on sieni-, marja- ja yrttineuvojan, Metsämieli-ohjaajan sekä Puuhengityksen-ohjaajan pätevyys. Katja Ronkainen on  myös useissa kansainvälisissä näyttelyissä palkittu luontokuvaaja ja hänellä on Suomen Kameraseurojen Liiton Suurmestarin arvonimi.

Lumohukan toiminnan punaisena lankana on viedä luontoa sellaisille asiakkaille, jotka eivät itse sinne syystä tai toisesta kykene menemään. Tämän mahdollistavana palvelutuotteena toimii mm. moniaistillinen Lumometsä-multimediaesitys, joka hyödyntää luontoa ja autenttisia luontoelementtejä myös kaupunki- ja laitosympäristöissä.  Virtuaalinen hyvänmielen luontoelämys saadaan sisätiloissa aikaiseksi luontokuvien ja -videoiden, sekä luonnonäänien avulla. Elämystä täydennetään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti haju-, maku- ja tuntoaisteja herättelevien luonnontuotteiden avulla.

 

Sanna Mattila-Rautiainen on liikuntalääketieteen jatko-opiskelija, terveystieteiden maisteri liikuntalääketieteen suuntautumisvaihtoehto, fysioterapeutti, ratsastusterapeutti-SRT. Työskennellyt vuodesta 1990 ratsastusterapeuttina ja vuodesta 1992 ratsastusterapiakoulutuksen opettajana. Erikoisalana ihmisen ja hevosen liikkeen biomekaniikka. Tutkinut ratsastusterapian vaikutuksia selkäkipuisille Kainuun keskussairaalan Ja Salon terveyskeskuksen kanssa yhteistyössä. 

Suomen ratsastusterapeutit ry puheenjohtaja ja horses for education and therapy international Presidentti vuodesta 2015. Toimittajana kirjassa ratsastusterapia, joka on PS -kustannuksen julkaisema. Kirjoittajana Tuire Kaimion kirjassa Hevosen kanssa. Toimittanut vuosien 2008 ja 2009 HETI ( silloinen FRDI) tieteelliset julkaisut.


Kuikan huuto kesäyössä, vaarojen päältä avautuvat selkosmaisemat, koivikon tuoksu kesäsateen
jälkeen, männyn kaarnan karheus poskea vasten -luonto hellii aistejamme  ja tuo meille hyvää oloa lukemattomin eri tavoin. Miten luonnosta ammentaisi jatkossa hyvinvointia yhä laajempi joukko ihmisiä siten, että luontohelmiemme säilyvyys myös tuleville sukupolville taataan? Miten esimerkiksi kansallispuistot pystyisivät tulevaisuudessa tuottamaan yhä enemmän sosiokulttuurista, taloudellista ja ekologista hyvinvointia ja miten tätä vaikuttavuutta voidaan yhä paremmin mitata? Mm. näitä asioita pohtii työkseen
Metsähallituksen Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Heidi Lumijärvi.

 

Kirsi Salonen, PsM, psykoterapeutti, tohtorikoulutettava, työskentelee projektitutkijana Jyväskylän yliopistossa ja viimeistelee väitöskirjaa Tampereen yliopistossa. Hänen osaamisalueensa keskittyvät luontointerventioihin ja koettuihin hyvinvointivaikutuksiin luonnossa. Hän toimii myös psykologina ja psykoterapeuttina omassa yrityksessä nimeltä Psykologipalvelut Hyvän MielenTila (www.psykologihyvanmielentila.fi). Tänä aikana (n. 20 vuotta) hän on kehittänyt ja käyttänyt (ja myös tutkinut) luontolähtöisiä menetelmiä terapiatyössä, työnohjauksessa, koulutuksessa sekä ryhmänohjauksessa vastaanotolla sisätiloissa ja luontoympäristössä. Hän on Green Care Finland ry:n laatulautakunnan jäsen, ja on myös toiminut pitkään Suomen Psykologiliiton eko- ja ympäristöpsykologian puheenjohtajana ja Green Care Finland ry:n hallituksessa.

 


Juhani Pyykkönen
toimii johtavana asiantuntijana Suomen metsäkeskuksessa. Tehtäväalueena on biotalous ja kiertotalous sekä liiketoiminnan kestävyys, hyväksyttävyys ja haluttavuus. Metsä ekosysteemipalveluiden ja uusiutuvan aineen ja energian tuottajana on osa ratkaisuja ja uusia toimintamalleja. 

 

 

Hoivapalvelut Onnenpisaran perustaja ja yrittäjä Riina Harinen on koulutukseltaan kuntoutukseen suuntautunut lähihoitaja. Aiempina opintoina hän on suorittanut hevostenhoitajan opinnot ja työskennellyt mm. vammaisratsastuksen parissa ja ohjannut erilaisia ryhmiä. Lisäksi hän on käynyt useita kursseja hevosten kouluttamisesta ja pehmeän vuorovaikutuksen löytämisestä hevosten kanssa.  Kesäkuussa 2018 Riina valmistuu neuropsykiatriseksi valmentajaksi ja hän aloitti juuri avoimet AMK- opinnot Luontolähtöisestä kuntouttavasta työstä. Hoivapalvelut Onnenpisara on v. 2010 perustettu kuntouttaviin luontolähtöisiin palveluihin erikoistunut yritys. Yritys tarjoaa kotiin vietäviä kuntouttavia palveluja, joiden tavoitteena on fyysisen toimintakyvyn ja omatoimisuuden ylläpito ja edistäminen sekä mielenvirkeyden lisääminen ja sosiaalinen kuntoutus. Palveluissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia luontoympäristöjä ja -elementtejä, sekä puutarhaa ja eläinavusteisuutta asiakkaan tavoitteet ja mieltymykset huomioon ottaen. Yrityksen asiakaskuntaa ovat ikäihmiset, lapsiperheet sekä eri- ikäiset vammaiset.  Yrityksessä työskentelee kolme kuntouttavaa lähihoitajaa sekä yksi henkilökohtaisen avun työnkekijä. Vuodesta 2017 alkaen yritys on tarjonnut myös tilalla tapahtuvaa yksilökuntoutusta ja tänä vuonna on alkamassa päivätoimintaryhmät ikäihmisille ja kehitysvammaisille sekä erityislasten toiminnalliset Green Care -ryhmät.  Onnenpisaran luontolähtöisille kuntouttaville palveluille myönnettiin LuontoHoivan laatumerkki v.2017.

 

Angela Moriggi is a social scientist with six years experience working in research projects focused on both rural and urban sustainability. She is currently Researcher at the Natural Resources Institute Finland – Luke and external PhD candidate at Wageningen University. She is also Marie Curie Fellow of SUSPLACE (Sustainable Place Shaping), an Innovative Training Network funded by the European Commission. Her PhD focuses on Green Care practices in Finland, where she collaborates closely with three communities of practitioners: a nature-tourism company, an ecological sheep farm, and a biodynamic farm. She is particularly interested in the experiences of the entrepreneurs and in the potential of the practices to regenerate natural and social resources in places. Inspired by an ethical drive to contribute to transformative research for sustainability, Angela experiments with participatory, inclusive, and arts-based methodologies. Moreover, next to the numerous academic papers she has (co-)authored, she is committed to reach a wider audience outside of academia, using storytelling, creative approaches, blog writing, and video-making. 

 

Kati Väisänen toimii toiminta- ja psykoterapeuttina, esimiehenä ja johtajana yrityksessään Mimmin Terapia Oy:ssä. Hän on myös koulutettu Green Care-kouluttaja ja konsultti. Mukanaan hänellä kulkee usein terapiakoira Mimmi. Mimmin Terapia toimii alallaan edelläkävijänä sitoutuessaan yhteiskunnallisen yrityksen ja green caren arvoihin. Kati kertoo Mimmin Terapian tarinan green care-yritykseksi ja esimerkkejä luontokuntoutuksesta.